Kalendarium 2020

Följ oss och fortsatta äventyr under 2020

En hel del är på gång men i Covid-19-tider skjuts bussbesök, turism, event och annat på framtiden.

Mindre sällskap har bokat oss och kan boka oss med genomtänkta upplägg enligt WHO:s och FHM:s direktiv. Varmt välkomna!

Huvudfokus i år 2020, just nu, är att skapa alla förutsättningar för entreprenörer som behöver området för sina verksamheter utöver att gruvnäring och att bryta järnmalm alltid finns med i planerna för området. Även REE och alla övriga mineraler är intressanta eftersom det är det vi bygger våra olika produkter som mobiltelefoner och bilar m.m. av. 

Några av verksamheterna på området nu är VVS, elektriker, mekaniker, bilintresserade, byggföretag, återvinningsföretag som sorterar och säljer material till tillverkningsindustrin och energiproduktion. 

Dannemora Gruvor är både ett kulturarvsområde, ett industriområde och ett gruvområde, vilket innebär att Dannemora Gruvor har många hundra års, kanske 1000 års, vana att hantera branscher som använt naturens resurser och också förändrat miljön i och runt området. Det sker på gott och på ont. Det skapar resurser till området, kommunen och Sverige som land, men det innebär också hantering av för miljön och levande varelser onyttiga produkter som kan komma till ytan vid gruvbrytning. I dagsläget är uppfinningar och tekniker att hantera både nyttiga och onyttiga produkter från berget och från industrier med anknytning till verksamheter som hanterar material som vi människor uppfinner viktiga att fortsätta utveckla. Vattenrening, mineralsortering, maskiner, byggmaterial, teknikmaterial och så vidare behöver omhändertas och återvinnas. Företag och entreprenörer behöver hantera det tillsammans med stat, regioner och kommuner som också bedriver industrier och gruvbrytning.

Vi har också entreprenörer som ägnar sig åt att utbilda och skapa turism och event till området för att skapa fler arbetstillfällen. Målet är att området ska generera fler arbetstillfällen, erbjuda område där många företagare kan nyttja områdets möjligheter och att området ska kunna börja försörja sig själv för att underhålla kulturarvet. 

Du med idéer och engagemang hör av dig om vårt område skulle passa dig. Vi nås alltid via e-post anna@dannemoragruvor.se och vi finns oftast via telefon 076-7970725.

Prenumerera och följ oss gärna via youtube.com, Twitter och vår fb-sida Dannemora Gruvor med blå vägskylt. Sociala medier är utmärkt för att marknadsföra varandra och nätverka för att uppnå framgång i verksamheter. Det gynnar alla! 

I augusti och september firar vi Kulturarvsdagarna, Geologins dag och Arkeologins dag med event som passar för att hålla älgavstånd. Håll utkik om du är intresserad av att delta! (Färre deltagare per event än tidigare år.)

Följ oss och våra äventyr under 2019

Händelser som är bokade redan. Välkomna med egna bokningar och aktiviteter tillsammans med oss.

13 juli grupp bokat.

11 augusti grupp bokat.

13 augusti grupp bokat.

24 augusti besök av gruvtroll och fotoentusiaster.

14-15 september Geologins dag - specialpriser!

10 oktober Teknikkväll

2 november Walkabout långpromenad i gruvorterna

https://niargames.com/ 

Dessa järnhjältar tävlar nu i Uppland med start i natt. De kommer att starta i Östhammar och de kommer att genomgå prövningar vid Dannemora Gruvor för att sedan fortsätta till Uppsala. Följ dem via deras hemsida, facebook och via youtube! Om ni besöker Dannemora Gruvor imorgon lördag 25 maj 2019 kan ni få se skymtar av järnhjältarna i aktion på området. Äventyr!

Geologins dag 

Bokade utbildningar och besök inlagda i maj, juni, augusti och september av skilda slag, men välkomna med fler!

Följ oss och våra äventyr under 2018

Händelser som är bokade redan. Välkomna med egna bokningar och aktiviteter tillsammans med oss

Du som vill springa i gruvorterna i Dannemora kan göra det den 17/11, men då heter loppet Minetorun och drivs i Marathongruppens regi. Mer information finner du via deras hemsida https://minetorun.se/.

Guidningar

I år är det ännu fler människor som hittar våra möjligheter till guidade turer. På lördag och söndag 28-29/7 går två turer av stapeln. Varmt välkomna att delta!

Marathongruppen ordnade gruvloppet Mine to Run 17/11-2018

Utbildningar som redan är bokade är 1 december. Varmt välkomna att boka andra datum med dina klasser, föreningar eller arbetsplatser.

Hundevent är bokat 20 oktober

Då kommer räddningshundar att finnas på plats för att träna i utmanande miljö.

Film från lagtävlingen med räddningshundar 2018

Du som vill arrangera och hålla i bakluckor, matförsäljning och hantverk på våra ytor. Hör av dig till anna@dannemoragruvor.se eller på 076/7970725.

11 maj 2019 åker fyra vinnare vid lotteriet ner i Dannemora Gruvors djup och ytterligare 40 personer kommer att kunna hämta ut sin vinst i form av ovanjordutbildning.

Vattenbristens tider 2018

Vatten i Dannemora Gruvor finns alltid. Du, bonde,  som har möjlighet att tanka upp vatten och vill använda till dina grödor i sommar hör av dig till 076/7970725. Hämta vatten vid gruvområdet är fullt möjligt.

Gruvan är en ständig vattenkälla. Mycket av vattnet renas på väg ner genom sand, grus och berg i ett naturligt reningsverk. I vattenbristens tider så är du varmt välkommen att vid anvisad plats använda vattnet Dannemora Gruvor samlar.